Najlepsza kasza kipi w Starych Szpakach
2010-03-11 15:17
4 marca 2010 r.
IV edycja konkursu
„Nasza potrawa regionalna"
4 marca 2010 r. w Starych Szpakach odbył się konkurs na najlepszą potrawę z kaszy. W szranki stanęły drużyny kulinarne z 14 sołectw w gminie Stara Kornica. Inicjatorką i organizatorką konkursu na najlepsza potrawę regionalną była Pani Wiesława Malczewska. Wygrały kotlety z kaszy gryczanej i jęczmiennej przygotowane przez gospodynie z Walima. Drugie miejsce przyznano Kobylanom za pasztet pęczakowy, trzecie Starym Szpakom za kotlet z kaszy gryczanej z białym serem. Potrawy oceniało jury z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Siedlcach pod przewodnictwem Pani Anny Matuszczak.
Celem konkursu jest popularyzowanie wśród kobiet zdrowej żywności, wymiana przepisów i doświadczeń w estetyce podania, a także integracja społeczności wiejskiej.
Nagrody rzeczowe ufundowały firmy Emalia Olkusz i MPM z Milanówka. Upominki wręczono także pozostałym drużynom biorącym udział w konkursie. W jego organizację zaangażowali się Eugeniusz Kałabun, przewodniczący rady gminy Stara Kornica, oraz Gminna Spółdzielnia, Bank Spółdzielczy w Starej Kornicy oraz wójt Gminy Kornica - Franciszek Kałużny.
Przeszło 100 osób, w tym Starosta Łosicki - Czesław Giziński i Przewodniczący Rady Powiatu - Franciszek Hornowski wzięło udział w podsumowaniu konkursu. Przyjęcie dla gości przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich ze Starych Szpaków pod okiem Jolanty Grzesiewicz i przewodniczącej Grażyny Chromiec.